Ако погледнете електромера си  година назад ще успеете ли да

...
Ако погледнете електромера си  година назад ще успеете ли да
Коментари Харесай

Докторантка в ТУ измисли 10% икономия на ток

Ако погледнете електромера си  година обратно ще съумеете ли да прогнозирате разхода на електричество през идващите 365 дни? Милка Куцева – докторант в Техническия университет – филиал Пловдив може. Истината е, че не употребявам електромери в научната си работа, а датчици и сензорни системи, които измерват  разхода на електричество в действително време на всяка милисекунда, изяснява Милка Куцева. В последна сметка тя работи крепко, с цел да могат домовете ни с машините в тях, цеховете, фабриките и заводите да станат умни. И планирайки разноските за електрическа енергия с огромна акуратност, освен да носят икономии на семейства и компании, само че и да дадат своя зелен отпечатък върху живота ни.

Интересът на Милка Куцева към умните домове стартира от студентските години. Тя пази бакалавърската  дипломна работа тъкмо в тази тенденция – освен да получава информация от електроуреди, само че и да ги ръководи стопански дейно от телефона си посредством особено създадена от нея стратегия. В магистърската си  работа усъвършенства своето web-приложение откъм експедитивност на осъществяването.

Преди 3 години Милка Куцева стартира докторантура и доразвива теоретично осъщественото до момента. Темата на дисертацията й е  „ Методи и средства за основаване на облачно основани интелигентни сензорни системи “. Нейният теоретичен началник проф. доктор Гриша Спасов е безапелационен, че става дума за в действителност перспективна тенденция в човешкото знание.  „ Стартирах от 3-слойната архитектура на интернет на нещата, само че се стопирах на най-сложната 7-слойна архитектура и потвърдих, че посредством интелигентен дом можеш да постигнеш енергийна успеваемост и в последна сметка да получиш „ зелен “ резултат. Прогнозата на бъдеща енергийна консумация въз основата на предходната употребена прави моето софтуерно приложението  по-смислено и по-практически използвано. “ – изяснява младата докторантка. Изследвайки и прогнозирайки енергоразхода на най-голямата група сървъри в Пловдивска област – тази в Техническия университет – филиал Пловдив, Милка Куцева смята, че вузът може да спести сред 5 и 10% електричество единствено в този обект.

Като всеки академик младата докторантка изследва и опцията да бърка в преценките си.  Нейната софтуерна система дава прогноза, тъй че Техническият университет – филиал Пловдив да не поръчва ненужно количество електричество и разпределението му през годината да е тъкмо разпределено. Милка Куцева обаче знае, че прогнозата не може да бъде направена със 100-процентова акуратност. „ В началото бях малко объркана какъв тъкмо логаритъм да употребявам. Мислила съм си да взема и информация за температурата извън. Но в този случай аз би трябвало да имам и бъдещи данни – т.е. времето за идната година.  Липсата на такава информация правеше алогаритъма ми неупотребим. Затова се стопирах на другия вид. Това е по този начин наречената поредност от серии. Пресметнала съм до каква степен е верен този логаритъм посредством по този начин наречени метрикси или стойности, които могат да го оценят. Излизат верни.  Дали може по-добре? Най-вероятно може, в случай че имах повече опит с машинната работа, само че за този ми опит е в действителност добре. Сега оставя да прибавя и цената като фактор. Тогава ще може да послужи като база за обмисляне на бюджета на университета в частта разход на сила за лабораторните му машини. “ – заключи Милка Куцева.

= калкулации за „ Ауди “ =

През миналите години докторантката от Техническия университет – филиал Пловдив освен учи. Тя и работи, с цел да се устоя. Бизнесът на компанията, за която Милка Куцева работи е обработка на огромни количества данни. Най-общо вземаме данните, трансформираме ги и ги зареждаме някъде другаде, изяснява Куцева. Нейните калкулации и обработената информация са предопределени за план на  немската автомобилна компания „ Ауди “. „ Догаждам се, че тази информация е обвързвана с търговията на коли, само че тя не е обозначена по никакъв метод и е допустимо да бъркам. По плана на „ Ауди “ работя от година и половина. В работата си също се представям добре, макар че не е елементарно да съвместявам работа и просвета. Всъщност работата ми е потребна в несъмнено отношение към моите научни проучвания. Опитът за структуриране на данни за „ Ауди “ ми оказа помощ при подбора на информацията, която получих от Техническия университет – филиал Пловдив. “ – споделя тя.    И споделя нещо в действителност доста персонално: „ Записах се да сготвям дисертация не просто за авторитет. По време на магистратурата започнах да преподавам на студенти и това доста ми хареса. Това е задача – да дадеш познания на тези, които ги желаят. Искам като завърша дисертацията си, всички познания, които съм получила в науката, някой ден да ги „ върна “ на университета посредством студентите. Дори ми се желае да основа нова научна дисциплинираност. В момента знанията, които трупам се търсят на пазара и в случай че студентите ги усвоят – ще бъдат мощно конкурентоспособни. Още не съм измислила точното име на новата дисциплинираност, само че ще бъде нещо като „ Алгоритми за машинно образование при разбор на огромни данни “. “ – заключи Милка Куцева.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР